Orakelkort och kraftdjursbudskap 14/3

0

Tillbaka från min resa till Västerås och jag måste erkänna att jag under två dagar legat som en död sill i soffan.

Den här resan skulle bli en semesterresa och blev allt annat än det. Först till skottarna….

Min kusin där jag bodde bor mitt inne i Västerås, husen står som i en fyrkant och de finns en liten fin innergård där barnen kan leka mm. Där slog skottarna upp en camp.. De tog med sig ett tipi liknande tält och fick för sig att de skulle sitta och grilla i den lilla öppna bod där cyklarna stod. De ställde sina ponnyer på ett ställe och de skulle lägga sin packning i soputrymmet. På lördagen bestämde sig jag och min kusin att vi skulle dricka lite och sedan gå ut på kvällen. Nu dricker jag inga mängder men det gör däremot skottarna… Jag såg hur de blev fullare och fullare och jag hör hur de sitter och skrålar för fullt på innergården. Återigen så skakade jag på huvudet och undrade om jag verkligen såg och hörde det här.

Undrar om jag någonsin kommer att sluta med det 😀

Så till den så kallade semestertrippen. Jag började med att tatuera mig ( igen) den här gången var det rungaldern Skräckhjälmen.

Ægishjálmr / Ægishjálmur eller Skräckhjälmen, som etymologiskt betyder hjälm av Ægir som betyder skräck/terror. Ægir/Ägir är också namnet på havens Gud. Vanligtvis definierat den som Skräckhjälm och hänvisning till det förekommer i den Poetiska Eddan och i Völsunga saga.

Modern design på Ægishjálmr
Symbollexikon: Ægishjálmr / Ægishjálmur / Skräckhjälm i Galdrabók
Ægishjálmr från det isländska manuskriptet Galdrabók

Ægishjálmr Ægishjálmur nämns med sitt namn i den Poetiska Eddan, Fàfnirsmàl och i Völsungasagan.
I Poetiska Eddan nämns den som en skräckens hjälm, men även om ordet hjälm förekommer i namnet var den med all förmodan inte en verklig hjälm, dess struktur och utformning har ingen igenkännbar form av en hjälm vilket även Eddan nämner att objektet inte är en hjälm utan snarare en allmän täckning som omger bäraren med en överbryggande kraft för att skämma bort och dämpa sina fiender. Effekten är koncentrerad i eller mellan ögonen.

Från Poetiska Eddan:
Fàfnirsmàl

Fáfnir kvað:
16.
Ægishjalm
bar ek of alda sonum,
meðan ek of menjum lák;
einn rammari
hugðumk öllum vera,
fannk-a ek svá marga mögu.”

Sigurðr kvað:
17.
Ӯgishjalmr
bergr einungi,
hvar skulu vreiðir vega;
þá þat finnr,
er með fleirum kemr,
at engi er einna hvatastr.”

Svensk översättning,
Erik Brate:

Favner sade:
16.
Skräckhjälm jag bar
att skrämma människor,
så länge jag på smyckena låg.
Allra starkast vara
av alla jag trodde mig,
hur många män jag än fann.” 

Sigurd sade:
17.
”Skräckhjälm skänker
ej skydd åt någon,
där vreda vapen skifta.
Då han märker,
när bland modiga han kommer,
att ingen är djärv framför alla.

Trots sina rötter i sagorna vet vi inte hur den egentliga symbolen såg ut. För hur Ægishjálmur ser ut idag är från den isländska manuskriptet Galdrabók skriven under perioden från 1550 till 1650 som är en bok med isländska galdrar. Där förekommer Ægishjálmur som en galdrastav, uppbyggd på runorna Ass/Algiz, Madr och Yr.
Ægishjálmur kan sträcka sig i stil från mycket enkel till mycket komplex utformande; men alla har en symmetri – de har alla armar vanligtvis 4 eller 8 armar som strålar ut från mitten med genomgående stavar och slutterminaler som antingen kan vara cirklar, runor, koppformar, linjer eller andra mystiska karaktärer, och de är alla avsedda att påverka bärarens närmaste områdesförhållanden för förbättring.

Ægishjálmur kraft åberopas genom användandet av seiðr, Ægishjálmur tillhör en seiðr magi som kallas sjónhverfing, den magiska illusion eller bedrägeri av synen där völvan påverkar andras sinnen så att de inte kan se saker som de verkligen är. I Galdrabók står det följande:
Denna stav måste skrivas med ditt blod och ditt fingers ryggfinger på din högra hand och gör dig orädd mot dina fiender, vem de än är.

Vissa hävdar att centrumcirkeln i symbolen skulle representerar ens själ (här skiljer det sig mellan det fornnordiska synsättet med det kristna synsättet, i det fornnordiska finns inget som en själ) omgiven av skyddande energi. Greg Crowfoot beskriver att Ægishjálmur har tre zoner: en yttre ring som representerar det subjektiva universum, ett mellanklass (objektivuniverset) och ett centrumområde (det inre varelsen). Robert Blumetti beskriver noggrant att de alla har den grundläggande formen av ekrar som strålar utåt från en mittpunkt:
”De representerar alla Yggdrasils grundläggande kosmologiska ritning med nio världar. Detta gäller särskilt de åtta-ekta hjulseglarna. Varje talare är en av de åtta världar som ligger i norra, södra, östra, västra och övre och undre världar. Den nionde världen ligger i mitten där alla ekrar kommer samman. Det här är förstås Midgård”.
Ægishjálmur skulle då representera världsträdet Yggdrasil som sträcker sig över alltet och universum. Den inre cirkeln representerar mäniskornas hem Midgård. Detta förstärker då M-runans anslutning och ger upphov till idén om att den yttre ringen av symbolen är skydd för människans liv. Spridningen av denna idé över internet har blivit populär, men den är troligen inte korrekt. Det är mer korrekt och exakt att betrakta Ægishjálmar som en kategori av galdrastavar.

Källa: Asasamfundet

Vid det här laget skulle jag ha lärt mig att andevärlden skickar mig på uppdrag som jag många gånger inte har en aning om att de ska komma, så även i det här fallet. Jag hade två husreningar och ett par sittningar. De två förstnämnda var återigen av det besvärligare slaget och jag har märkte återigen att ju starkare jag blir som prästinna och medium ju besvärligare husreningar får jag. För mig är det bara bra, jag lär mig nästan något nytt för varje husrening och vad som ska förbättras eller tas bort för att jag ska hjälpa både de som bor i huset och de andar som finns där som stökar.

Något jag märkt är också att när vi pratar om en sådan gammal stad som Västerås, som har funnits i över tusen år på något sätt, så finns det också andar som har gått där väldigt länge. Det var oerhört intressant men också energikrävande att hjälpa dessa andar över ( ett par ville verkligen inte) så att de som bor där får det lugnare.

I dag finns jag på Tarotguiderna mellan kl 16-19


Skeppet
Det här kortet symboliserar en resa, det kan vara en fysisk resa men också en resa i ditt inre. Den resan du är på väg mot är en resa som du kommer att komma ihåg länge och som kommer att vara bra. Njut av din resa även om den är inom dig och var nyfiken, utforska och var modig. Resan du är på väg på kommer att visa dig nya horisonter, nya möjligheter och nya chanser att lära känna människor. Den här resan kommer att visa dig ditt högre jag på ett sätt du aldrig sett det. Även en fysisk resa kan visa på ens egna andlighet och medialitet när vi möter människor som kommer att ha betydelse för ens liv. Packa resväskorna och var beredd på en underbar resa.

Kraftdjursbudskap

Lax

I indiansk mytologi var laxens sommarens moder som simmade hundratals mil hem för att lägga ägg. Någon från det förflutna gör dig glad.

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.